Sensomotorische Integratie

Schommels en hangmatten Schommels en hangmatten voor thuis en voor therapie gebaseerd op sensomotorische integratie of sensorische integratie

Schommels 

Schommelen geeft veel bewegingsplezier. Het veroorzaakt de voor kinderen noodzakelijke vestibulaire stimulatie. Het is belangrijk dat alle kinderen toegang hebben tot dit bewegingspel.Schommels zijn er in allerlei soorten verkrijgbaar bij speelgoedwinkels en zaken die zich richten op het buitenleven. Het is vaak een seizoensgebonden product. Ook het internet biedt u weer ruimschoots mogelijkheden. Zoeken onder de naam: schommels, therapieschommel of snoezelmaterialen.  

Enkele speciale schommels:


Vogelnestschommel:

Een zogenaamde vogelnestschommel die geschikt is voor alle kleine en grote kinderen. Je kunt erin zitten en liggen zonder dat je je vast moet houden. Groot genoeg voor meerdere kinderen of een volwassene, hierdoor ook heel geschikt voor grotere verstandelijk- of lichamelijk gehandicapten, die schommelen leuk vinden. Natuurlijk ook voor alle andere kinderen die schommelen leuk vinden of misschien juist een beetje eng.

Vogelnestschommel geschikt voor alle kinderen

Vogelnestschommel

Paardenschommel van een autoband

Een paardenschommel is gemaakt van een gereclyde autoband. Deze schommel is geschikt voor binnen en buiten en geeft veel speelplezier. Het is ook leuk om het 'paard' voort te trekken of te vangen. Dat vereist wel stevig op je benen blijven staan. Deze schommel is meestal niet in de gewone speelgoedwinkels  verkrijgbaar. Op internet zoeken naar: paardenschommel autoband of bandenschommel.

Geeft veel bewegingsplezier en vestibulaire stimulatie

Paardenschommel of bandenschommel

Paardenschommel. Veel speelplezier. Ook leuk om het 'paard' voort te trekken of te vangen.

Het 'paard' voorttrekken of vangen is ook leuk, maar dat vereist wel stevig op je benen blijven staan.

Hoewel niet zo eenvoudig zijn een paardenschommel en andere autobandschommels zelf te maken. Beschrijvingen met werktekeningen kunt u vinden op het internet:

How to make a pony tire swing

How to make a reclyded tire horse

How to make a fun tire swing

IKEA Schommels

Een grote sortering schommels die ook voor binnen geschikt zijn, vindt u bij Ikea. Nieuw is een ronde schommel met een doorsnee van 92 cm, zowel geschikt om op te zitten als om op te liggen. Geschikt voor bijna alle kinderen vanaf 3 jaar. Er is ook een schommel waar je helemaal in weg kunt kruipen en niet gemakkelijk uit valt. Deze schommel is heel geschikt voor kinderen die niet zo goed kunnen zitten. Voor oudere kinderen ís er ook nog een rieten hangstoel, waarmee je zittend kan schommelen of schommelend kan zitten. Al het benodigde materiaal om de schommels op te hangen wordt bij geleverd.Ikea schommel
                                     IKEA schommel


Hangmatten

Hangmatten zijn meestal wel via de reguliere handel verkrijgbaar. Het is vooral een seizoensgebonden product. Zoekt u in de winter een hangmat of wilt u een wat ruimere keus dan kunt u op internet zoeken naar in hangmatten gespecialiseerde zaken. Zoeken onder de naam: hangmatten. Voor spel-ideeën kijken bij Zorg voor beweging.

Therapieschommels en hangmatten

Schommels en hangmatten worden ook veel gebruikt bij de therapie op basis van sensorische integratie, sensomotorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing. Dat zijn verschillende woorden voor dezelfde soort therapie. Dit zijn meestal schommels die alleen verkrijgbaar zijn bij firma's gespecialiseerd in therapiematerialen. Sommige schommels zijn ook zelf te maken.

Langwerpige en vierkante platform- of plankschommel

Ik heb zelf een vierkante en langwerpige platform- of plankschommel gemaakt die beide heel goed voldoen. Je kunt erop liggen, zitten, kruipen, lopen en zelfs glijden. Ook kunnen deze schommels als 'tafel' of 'stoel' worden gebruikt.


Schommel in gebruik als 'tafel'.

Langwerpige platform- of plankschommel
 platformschommel voor vestibulaire informatie

   Vierkante platform- of plankschommelPaardschommel en elastische hangmat


Esther Fleurbaay
heeft voor haar kinderfysiotherapiepraktijk in Ermelo verschillende schommels zelf gemaakt. Zij zegt zelf hierover: "Ik werk zelf erg veel met mijn paardschommel en elastische hangmat. De kinderen bedenken zelf het spel. De ene keer is het een boot, dan weer een trein, bus, vliegtuig, enzovoort. En het verhaal er omheen zorgt ervoor dat het iedere keer een net iets andere activiteit wordt. Met deze twee materialen kun je ontzettend veel spelvormen realiseren, zodat je veel vestibulaire, tactiele en proprioceptieve input geeft."Geschikt voor vestibulare stimulatie
 
Paardschommel
Geschikt als therapieschommel. Geeft veel vestibulaire proprioceptieve en tactiele stimulatie.

Elastische hangmat

Lees verder over de therapiemogelijkheden en (het eventueel zelf maken van):

Terug naar vorige pagina
Verder naar het volgende speelgoed of materiaal