Sensomotorische Integratie

Adviezen, activiteiten en spelletjes

Het kiezen van de juiste activiteiten en spelletjes

Uw puber heeft last van sensomotorische integratie problemen

Ook pubers kunnen last hebben van problemen met de sensomotorische integratie of sensorische integratie. In deze periode maken pubers een snelle lichamelijke groei door, de hormonen  beïnvloeden het lichaam en zijn bezig zelfstandig te worden. Al deze veranderingen kunnen de zintuigprikkels uit onze spieren en gewrichten, die ons informeren over houding en beweging, vaak onvoldoende bijhouden. Snel groeien veroorzaakt altijd een tijdelijke onhandigheid. Om tijdens deze veranderingen letterlijk en figuurlijk ons evenwicht te bewaren, is regelmatig en veel bewegen noodzakelijk. In dit informatietijdperk krijgt het bewegen minder aandacht en ook op scholen schiet het bewegen er nogal eens bij in. We gebruiken  onze spieren onvoldoende, waardoor het gevoel kan ontstaan dat we het contact verliezen met onszelf en het moeilijker wordt om de aandacht te richten op de dingen die we aan het doen zijn. We laten dan teveel zintuigprikkels langs ons heen gaan, of we hebben juist last van allerlei zintuigprikkels zoals van geluid, aangeraakt worden en bewogen worden. 

In het algemeen is veel bewegen voor alle pubers goed. Activiteiten zoals naar school fietsen, sporten, dansen en andere lichamelijke activiteiten zijn goed voor ze. Heeft een puber ook nog last van sensomotorische integratie problemen, dan kan het nodig zijn extra gebruik te maken van zijn tastgevoel en evenwichtsgevoel, waardoor deze zintuigen, die informatie geven over het eigen lichaam, worden versterkt, zodat hij zich letterlijk en figuurlijk wat beter gaat voelen. 

De sensomotorische integratie spelletjes hoeven niet kinderachtig te zijn, mogelijk moeten ze wel wat worden aangepast. Het belangrijkste is dat uw puber zelf het initiatief neemt om iets aan de problemen te doen door dagelijks te zorgen voor een extra dosis sensorische prikkels. 

Aangeraakt worden

Aangeraakt worden door een ander is voor een puber vaak minder geschikt, maar zichzelf aanraken met massagespons, douchegel of bodylotion is misschien wel te overwegen. Door goed steun te nemen op de grond wordt hij als het ware door de grond aangeraakt, of door een fitnessbal als hij daarop gaat liggen en dan met zijn handen op de grond steunt. Ook bij het zitten op een fittnes- of zitbal wordt hij door de bal aangeraakt.

Bewogen worden

Ook bewogen worden door een ander is voor een puber vaak minder geschikt, maar door zelf te bewegen of steun te nemen op een bewegende ondergrond wordt hij ook bewogen en wordt hij gedwongen om op dat bewegen te reageren, zoals bij trampoline springen, zitten op een zitbal, zitkussen of de nieuwe opblaasbare zitmeubelen (bank, stoel en game chair onder andere verkrijgbaar bij Blokker en Leen Bakker). De zitballen en opblaasbare zitmeubelen kunt u naar behoefte harder of zachter oppompen. Ze geven de minste beweging als ze hard zijn opgepompt; hoe zachter hoe meer beweging. Zijn ze te zacht dan kunnen ze er niet goed meer op zitten. Mogelijk is dat ook leuk, want ze worden dan wel voortdurend door de de zitbal of zitmeubelen aangeraakt en bewogen. Ook in een sportschool of fitness centrum zijn er vaak apparaten waardoor ze worden bewogen en op dat bewegen moeten reageren. 

Zelf bewegen

Zelf bewegen geeft informatie uit spieren en gewrichten en van het evenwichtsorgaan. Deze informatie kan worden versterkt door het gebruiken van gewichten en bewegen tegen weerstand zoals met elastische banden die weerstand geven. 

Geldt voor uw puber dat hij bijvoorbeeld angstig is, dan kunt u natuurlijk ook kijken naar nuttige informatie bij de adviezen, activiteiten en spelletjes beschreven voor angstige kinderen. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere beschrijvingen.

De volgende activiteiten en spelletjes zijn geschikt voor pubers:


Er zijn twee Engelse boeken met bijbehorende website over sensomotorische integratie problemen bij pubers.

Henry OT
Henry Occupational Therapy Services. Veel informatie over sensomotorische integratie onder andere gericht op pubers. U kunt hier ook het boek 'Tools for Teens' bestellen. Tevens online cursussen over verschillende onderwerpen. 

Sensory Processing Disorders in Older Kids and Teens

        
Deze website is er speciaal op gericht om ouders van oudere                     kinderen en pubers met sensomotorische- of sensorische                         integratieproblemen van informatie te voorzien. De informatie van             deze  website gaat over het boek The Sensory Team Handbook.             Te bestellen via Boeken voor kinderen.        


Els Rengenhart © 2011 Privacybeleid