Sensomotorische Integratie

Activiteiten en spelletjes

Spelen met rijst

Kind speelt met rijst

Een leuke activiteit is het spelen met rijst. Het beste kunt u de rijst in een grote bak of krat doen en er een laken onderleggen, zodat de rijst die na het spel naast de bak is gevallen, er gemakkelijk weer in kan worden gedaan. Sommige kinderen moeten even aan het gevoel van rijst aan hun handen wennen, maar daarna vinden ze het meestal heel prettig. Veel kinderen vinden het leuk om met hun handen door de rijst te roeren of wanneer hun handen in de rijst worden verstopt. Rijst helpt een kind om zijn handen beter te voelen en zijn aandacht te richten op wat hij aan het doen is.

Het is een leuk spel om voorwerpen, bijvoorbeeld plastic speelgoedbeestjes, in de rijst te verstoppen. Daarna kan het kind, door in de rijst te roeren, met zijn handen de beestjes weer opzoeken. Sommige kinderen vinden het leuk om dit doen zonder te kijken. Dat kan eenvoudig door een grote badhanddoek over het krat of de bak heen te spreiden of de rijst in een sloop te doen. Door de voorwerpen zonder kijken op te zoeken gaat uw kind met zijn handen heel goed voelen. Dit spel kan nog moeilijker worden gemaakt door de voorwerpen niet alleen op te zoeken, maar ook te voelen wat er is gevonden. Voor de laatste variant is het handig om van de te verstoppen voorwerpen steeds twee gelijke te hebben: één voorwerp wordt in de rijst verstopt en het andere voorwerp dient als geheugensteuntje wat in de rijst is verstopt. Heel veel voorwerpen zijn hiervoor geschikt naast de al genoemde plastic beestjes, ook stukjes lego of plastic letters.

Voeten in de rijst

U kunt uw kind ook zijn voeten in een bak rijst laten stoppen. Daardoor voelt een kind zijn voeten beter. Het is hierbij handig als uw kind op een stoel of krukje zit en de bak onder zijn voeten wordt gezet. Een leuk spel is om de voeten van uw kind in de rijst te verstoppen en ze dan weer op te zoeken. Ook kunt u met de rijst de voeten van uw kind masseren.

Terug naar vorige pagina

Verder naar volgende activiteit of spelletje

Els Rengenhart © 2009 Privacybeleid