Sensomotorische Integratie

Adviezen, activiteiten en spelletjes

Het kiezen van de juiste activiteiten en spelletjes

U hebt zelf last van sensomotorische integratie problemen

Ook volwassenen kunnen last hebben van problemen met de sensomotorische integratie. De zintuigprikkels uit onze spieren en gewrichten die ons informeren over houding en beweging, dringen onvoldoende tot ons door. We maken er onvoldoende gebruik van. Hierdoor wordt het moeilijker om de aandacht te richten op de dingen die we aan het doen zijn en kan het gevoel ontstaan, dat we het contact verliezen met onszelf. We laten dan teveel zintuigprikkels langs ons heen gaan of we hebben last van allerlei zintuigprikkels zoals die ontstaan door geluid, aangeraakt worden en bewogen worden. 

Door bewust gebruik te maken van ons tastgevoel en het evenwichtsgevoel versterken we de zintuigprikkels die ons informatie geven over ons eigen lichaam, zodat we ons letterlijken figuurlijk wat beter gaan voelen. 

Mensen met RSI- klachten of een whiplash hebben vaak last van sensomotorische integratie problemen. Daarnaast loopt iedereen die lichamelijk of geestelijk een moeilijke periode doormaakt, de kans om het contact met zichzelf te verliezen en kan dan baat hebben bij het beter gebruiken van de zintuigprikkels die informatie over het eigen lichaam verschaffen. 

Hoewel de adviezen, activiteiten en spelletjes beschreven zijn voor kinderen kunt u een aantal ook zelf uitvoeren. Geldt voor u dat u bijvoorbeeld angstig bent dan kunt u natuurlijk ook kijken bij de adviezen, activiteiten en spelletjes beschreven voor angstige kinderen of daar nog nuttige informatie voor u staat. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere beschrijvingen.

De volgende activiteiten en spelletjes zijn mogelijk geschikt voor u:

Els Rengenhart © 2009 Privacybeleid