Sensomotorische Integratie

Adviezen, activiteiten en spelletjes

Het kiezen van de juiste activiteiten en spelletjes

Bij uw kind is autisme, PDD-NOS of het Asperger-syndroom vastgesteld

Als bij uw kind PDD-NOS, autisme of het Asperger-syndroom is vastgesteld of wordt vermoed, dan kan het voor uw kind moeilijk zijn om de informatie uit zintuigprikkels te gebruiken. 

Veel kinderen hebben gauw last van teveel prikkels waardoor ze niet meer goed op hun eigen omgeving en op mensen kunnen reageren. Vaak houden ze er niet van om aangeraakt en bewogen te worden. Ze hebben ook gauw last van geluid. 

Sommige kinderen gaan als reactie dan zelf veel bewegen of geluid maken om minder last van de omgevingsprikkels te hebben. Ook laten ze vaak bepaalde zintuigprikkels langs zich heen gaan, waar ze eigenlijk wel op zouden moeten reageren. 

Door op zintuigprikkels te reageren en ze te gebruiken in spel- en andere activiteiten helpt het om minder last van die prikkels te hebben. Het is belangrijk om een manier te zoeken om uw kind toch aan te raken en te bewegen, hoewel dat soms niet zo eenvoudig is.

De volgende activiteiten en spelletjes zijn mogelijk geschikt:


Interview met Els Rengenhart over Sensomotorische Integratie

De redactie van het digitale magazine 'Leven Met Autisme' heeft in het julinummer (2015) een uitgebreid interview met mij gepubliceerd. Het geeft een heel goed overzicht van wat sensomotorische integratie is, het verband met autisme en de therapeutische mogelijkheden.

Interview in 'Engagement met Autisme'.

Het septembernummer van het tijdschrift 'Engagement met Autisme',  is voor een deel gewijd aan: Autisme en prikkelgevoeligheid.  Bernadette Wijnker-Holmes (hoofdredactrice) van het ledenblad van de Nederlandse vereniging voor Autisme (NVA) heeft daarvoor een interview met mij gehouden. Het interview is ook op deze website te lezen:  ‘ Engagement met Autisme’, ledenblad NVA, nr. 4 jaargang 2012.

Els Rengenhart © 2008-2015 Privacybeleid