Sensomotorische Integratie

Boeken met spelletjes en andere activiteiten 

 volgen op linkedin   facebook icoon           

Engelstalige boeken met spelletjes en andere activiteiten.

De beschreven Engelstalige boeken zijn vooral geschikt om spel-ideeën op te doen en om samen met uw kind of met kinderen aan de slag te gaan. Deze boeken zijn rechtstreeks bij bol.com te bestellen door op de afbeelding te klikken. Voor Nederland en België is dat meestal een voordelige optie. Dat geldt niet voor bestellingen vanuit andere landen. De hieronder genoemde boeken kunnen dan vaak beter via sensoryprocessing bij amazon.com worden besteld. Op die website is de selectie van Engelstalige boeken nog wat uitgebreider. Neem een kijkje! 

De Gids over prikkelverwerking bij kids

80 praktische (beweeg)tips 

Auteur: Suzanne van Snippenberg.  90 pagina's, rKanguru serie, Scrivio Medis, 2010.

 
Een klein boekje met 80 tips voor spelletjes en activiteiten om met kinderen te doen. Het boekje richt zich vooral op ouders. Op een duidelijke manier wordt er per pagina steeds een activiteit, spelletje of advies beschreven. De tips zijn er vooral op gericht om het kind letterlijk en figuurlijk in balans te houden. Er is veel aandacht voor lichaamsgerichte spelletjes - eigen kracht gebruiken, evenwicht bewaren en stevig op de grond staan. Daarnaast is er aandacht voor aanraken door middel van masseren en andere leuke aanraak spelletjes. 
Suzanne van Snippenberg beperkt zich niet tot de klassieke SI spelletjes, maar besteedt ook aandacht aan meditatie, fantasiespel en ontspanningsoefeningen. Al met al een boekje met tips om te zorgen dat kinderen letterlijk en figuurlijk beter in hun vel zitten.
 
Het gaat wat ver om dit boekje 'De Gids over prikkelverwerking bij kids' te noemen. Daarvoor is teveel gericht op kinderen die gauw last hebben van prikkels, 'prikkelgevoelig' wordt dat in dit boekje genoemd. Dat deze kinderen waarschjnlijk ook ondergevoelig zijn voor bepaalde prikkels of juist prikkels zoeken wordt verder niet besproken. Wel biedt het boekje 80 tips waar iedereen die met kinderen te maken wel iets van zijn gading kan vinden, waarbij uiteraard de ene tip wat meer aanspreekt dan de andere. Het is zeker een handig boekje om af en toe even door te bladeren en ideeën op te doen. Dat geldt  voor ouders, leerkrachten, therapeuten en iedereen die met kinderen te maken heeft met of zonder prikkelverwerkingsproblemen.

Growing an In-Sync Child.

Simple Fun Activities to Help Every Child Develop, Learn and Grow. 

Auteurs: Carol Kranowitz en Joyce Newman. 219 pagina's, Perigee, Penquin, 2010.

Een In-Sync Child wil zeggen een evenwichtig kind. Weer een boek van de sucesvolle auteur van 'Uit de Pas' en 'Met Plezier Uit de Pas'. Sensomotorische integratie zoals dat op een natuurlijke manier verloopt. Dit boek beschrijft het belang van bewegen en bewegingsspelletjes om op te groeien als een evenwichtig kind. Beweging brengt ons in evenwicht en brengt plezier met zich mee. Beweging is nodig om de hersenen van informatie te voorzien. Dit boek beschrijft het belang van bewegen op de verwerking van zintuiginformatie, reageren op wat we zien, het goed kunnen gebruiken van ons lichaam en zelfvertrouwen. Er zijn spelletjes voor peuters, kleuters en basisschoolkinderen vanaf ongeveer groep drie. De spelletjes zijn beschreven in eenvoudig gemakkelijk leesbaar Engels. Er zijn checklists over het verloop van de activiteiten. Het idee van de auteurs is vooral om de beschreven activiteiten als uitgangspunt te nemen, maar het spel verder zijn eigen verloop te laten hebben. Het plezier voor ouder en kind staat steeds voorop. De spelletjes zijn eenvoudig toe te passen en er is weinig materiaal voor nodig. Het is geen therapie, maar het brengt kinderen wel beter in balans. Het boek biedt een tegenwicht tegen de veelheid van  informatie van de televisie en de computer. Een boek om dagelijks met je kind spelletjes uit te doen. 

Aanbevolen voor alle ouders en anderen die met kinderen van 2 tot 10 jaar te maken hebben. Veel speelplezier! 

101 Games and Activities for Children with Autism, Asperger's and Sensory Processing disorders. 

Auteur: Tara Delaney. Paperback. 225 pagina's, Mc Graw Hill, 2009.

Een boek over het belang van spel en spelen! Op welke manier spelletjes gebruikt kunnen worden om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. De spelletjes in dit boek zijn eenvoudig uit te voeren en zijn goed voor uren van plezier. 

Een zeer praktisch boek met spelsuggesties voor kinderen met autisme, het Asperger syndroom en sensomotorische integratie problemen. 

 Aanbevolen voor ouders en therapeuten.

Starting Sensory Integration Therapy.  

Fun Activities That Won't Destroy Your Home or Classroom!  

Auteur: Bonnie Arnwine. Soft cover,115 pagina's, Future Horizons,2007.

Nog een boek vol spelactiviteiten. Het boek besteedt weinig aandacht aan theorie en achtergrondinformatie. Wel veel leuke en eenvoudig uit te voeren sensorische activiteiten en spelletjes, die gemakkelijk thuis zijn uit te voeren en je huis niet in een puinhoop veranderen. 
Ieder hoofdstuk richt zich op een specifiek zintuig. De beschreven activiteiten zijn zinvol en leuk voor alle kinderen. 

Aanbevolen voor ouders.

 

Pathways to PLay!

Combining Sensory Integration and Integrated Play Groups. 

Theme-Based Activities for Children with Autism Spectrum and Other Sensory-Processing Disorders.  

Auteurs: Glenda Fuge, Rebecca Berry.  Paperback 119 pagina's, Autism Asperger Publishing Company (AAPC), 2004.

Een zeer practisch boek om sensomotorische integratie te gebruiken in allerlei spelactiviteiten. De spelactiviteiten hebben steeds een bepaald thema. Naast een lijst met de benodigde materialen ook allerlei suggesties om het spelelement te stimuleren. De activiteiten zijn het meest geschikt om met een groepje kinderen uit te voeren.

Aanbevolen voor iedereen die sensomotorische integratie in groepen wil toepassen.Els Rengenhart © 2008-2012 Privacybeleid