Sensomotorische Integratie


Boeken gericht op volwassenen

  volgen op linkedin   facebook icoon      

Boeken voor volwassenen met problemen met hun manier van prikkelverwerking. 

De beschreven boeken zijn gericht op de problemen met prikkelverwerking bij volwassenen, ook wel sensomotorische of sensorische integratie problemen genoemd. Tenzij anders vermeldt zijn deze boeken rechtstreeks bij bol.com te bestellen door op de afbeelding te klikken. Voor Nederland en België is dat meestal een voordelige optie. Dat geldt niet voor bestellingen vanuit andere landen voor Engelstalige boeken. De hieronder genoemde boeken kunnen dan vaak beter via sensoryprocessing (mijn Engelstalige website) bij Amazon.com worden besteld.  

Leven met Hooggevoeligheid

Tips voor de empathische persoonlijkheid

Auteur: Judith Orloff. 253 pagina's, Paperback, Uitgeverij Samsara, 2018.
 
Leven met Hooggevoeligheid is een boek waarin Judith Orloff duidelijk de problemen en de voordelen van hooggevoeligheid heeft beschreven. Daarin legt zij uit dat wij niet alleen informatie krijgen van de voor ons bekende zintuigen maar ook uit het ons omringende energieveld. Dat veld steekt als het ware een beetje buiten ons lichaam uit. Door middel van dat energieveld komen we in aanraking met de energievelden van anderen en kunnen we gevoelens, emoties en pijn van anderen aanvoelen. Meestal gebeurt dat onbewust en weten we niet dat het om de gevoelens en dergelijke van anderen gaat. Mensen die hooggevoelig zijn hebben gemakkelijk toegang tot de informatie uit dat energieveld. Ze kunnen daardoor overspoeld worden met allerlei informatie waar ze geen raad mee weten. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Last hebben van geluid, fel licht en geuren. 
  • Doodmoe zijn na contact met bepaalde personen. Het gevoel leeggezogen te worden. 
  • Gevoelens maar ook pijn of misselijkheid van anderen overnemen, zonder dat als de gevoelens of de pijn van de ander te herkennen. 
  • Het zich erg aantrekken dat een ander kind in de klas een standje krijgt - soms zelfs in huilen uitbarsten terwijl het kind waar het om gaat nauwelijks reageert. 
In de eerste hoofdstukken wordt duidelijk gemaaakt wat hooggevoeligheid is. vervolgens worden er strategieën beschreven die helpen voorkomen dat we overweldigd worden door emoties en dergelijke om vooral ook ons eigen energieniveau op peil te houden. De belangrijkste strategieën zijn om onszelf afschernen en gronden of aarden. Judith Orloff raadt bijvoorbeeld aan om onszelf af te schermen met de visualisatie van een prachtig wit of roze licht dat ons hele lichaam omhult, op ongeveer vijf tot tien centimeter van onze huid. Aarden kunnen we doen door veel op blote voeten te lopen of te visualiseren dat we een boom zijn met wortels diep in de grond. Deze visualisatie en andere worden in het boek beschreven als een onderdeel van korte meditaties.
 
In de volgende hoofdstukken worden specifieke aspecten van hooggevoeligheid besproken zoals een relatie, werk, het ouderschap en de opvoeding van hooggevoelige kinderen. Tot slot komen ook de voordelen van hooggevoeligheid aanbod zoals het kunnen aanvoelen van stemmingen en emoties, en intuïtief weten wat juist is om te doen.
 
Dit duidelijke en zeer praktische boek is aan te raden voor iedereen die met hooggevoeligheid of prblemen met prikkelverwerking te maken heeft. Maar zeker ook voor alle therapeuten en andere hulpverleners die niet in hun werk 'leeggezogen' willen worden maar hun eigen energie in balans willen houden en hun intuïtie verder willen ontwikkelen. Uptight & Off Center


How Sensory Processing Disorder throw Adults off Balance & How create Stabilty 

Auteur: Sharon Heller. Paper back, 242 pagina's. Oktober 2013.

Een boek voor en over volwassenen die last hebben van prikkelverwerkingsproblemen. Sommige mensen reageren veel te sterk op zintuigprikkels en weer anderen laten veel te veel prikkels langs zich heen gaan waardoor het normale functioneren moeilijker wordt. Ze zijn daardoor vaak niet goed in staat om zich op een bepaalde taak te richten en daar hun aandacht bij te houden. Veel situaties kunnen hierdoor zeer stressvol worden.
Sharon Heller legt in haar boek duidelijk uit dat sensorische problemen toenemen in stressvolle situaties, waardoor het denken moeilijker wordt en het dagelijks functioneren wordt belemmerd. Zij beschrijft dat problemen met prikkelverwerking of de sensomotorische integratie op die manier emotionele en psychische problemen kunnen veroorzaken, die lijken op of bijdragen aan psychiatrische ziektebeelden. Mensen die last hebben van angsten, despressies, Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCS) en zelfs depersonalisatie, kunnen een stoornis in hun sensomotorische integratie hebben. 

Uptight & Off Center beschrijft de symptomen, oorzaken en verschillende behandelmogelijkheden. Daarvoor wordt in dit boek een enorme hoeveelheid informatie aangedragen. De interventie methoden zijn zeer holistisch en hebben geen verder nadelige bijwerkingen. Het kan een probleem zijn om uit te zoeken wat een geschikte behandelstrategie is. In dat geval kan het zinvol zijn, een therapeut te zoeken die zich heeft gespecialiseerd in sensomotorische integratie. Zie hiervoor zoek een therapeut.

Vooral aanbevolen voor volwasenen met prikkelverwerkingsproblemen  en therapeuten en andere professionals  werkzaam met volwassenen met prikkelverwerkingsproblemen en andere psychische ziektebeelden.


Dit boek is te  bestellen via mijn Engelse website bij Amazon.com.The out-of-sync-child grows up

Coping witth sensory processing disorder in de adolescent and young adult years

Auteur: C. Kranowitz. Paperback, 320 pagina's, Penguin, 2016.  

Nu van Carol Kranowitz - auteur van Uit de Pas - ook boek voor adolescenten en jong volwassenen. Waarschijnlijk zeer lezenswaardig.  

Too Loud Too Bright Too Fast Too Tight 

What to Do If You Are Sensory Defensive in an Overstimulating World.  

Auteur: Sharon Heller. Paperback. 384 pagina's, Quill, december 2003.

Een zeer uitgebreid en praktisch boek over sensomotorische integratie problemen bij volwassenen. Vooral mensen die hoog-sensitief zijn zullen er veel in herkennen. Er wordt ingegaan op welke manier de problemen te herkennen zijn en hoe er het beste mee kan worden omgegaan. Veel praktische informatie waar u meteen mee aan de slag kunt gaan. 

Aanbevolen voor volwassenen die hoog-sensitief zijn of problemen hebben met prikkelverwerkingsstoornissen. Ook voor therapeuten bevat het boek waardevolle informatie.

Leven met sensaties. 

Begrijp je zintuigen. 

Auteur: Winnie Dunn  Paperback, 216 pagina's, Pearson, 2013. 

De Nederlandse vertaling van Living Sensationally, mooi vormgegeven en met een duidelijke en overzichtelijke lay-out. Een boek over de verschillende manieren van verwerking van zintuigprikkels en de de invloed daarvan op ons dagelijks functioneren.

Iedereen reageert anders op de verschillende zintuigprikkels. Door je van die reacties bewust te zijn, kun je er voor zorgen dat je gedurende de dag precies de juiste zintuigprikkels krijgt. Dat geldt ook voor je kinderen, partner, vrienden en collega's. Hun reactiepatroon kan verschillend of zelfs tegengesteld zijn aan je eigen behoeften. Door de verschillende reactiepatronen te herkennen en te begrijpen, kan dat een relatie positeief beïnvloeden. Het boek staat vol met manieren om je eigen reacties en die van anderen te herkennen en tips hoe je daarmee om kunt gaan. De relaties tussen partners en tussen ouders en hun kinderen worden bijvoorbeeld uitgebreid besproken. 

Het boek is geschikt voor iedereen die meer van zijn eigen gedrag wil begrijpen. Door daar rekening mee te houden kunnen dan de juiste keuzes worden gemaakt wat betreft kleding, huis, relaties en werk. 

Aanbevolen om kinderen en volwassenen met prikkelverwerkingsproblemen beter te begrijpen. Voor therapeuten werkzaam met de Sensory Profile geeft dit boek veel achtergrondinformatie.


Els Rengenhart © 2014 -2018 Privacybeleid